SPORT OG MODPOLITIK

Af Hans Bonde

En podcastserie om, hvordan sport og politik har været sammenflettet gennem tiden og især bliver det lige nu bl.a. med diverse forskere og formanden for Danmarks Idrætsforbund (DIF), Hans Natorp.

Vært og idémand: professor i idrætshistorie, Hans Bonde, Institut for Idræt og ernæring, Københavns Universitet

Interviewer: Andreas Ingvartsen

Teknik: René lindekrone Christensen

Podcasten kan hentes bredt og på bl.a. Simplecast, Apple og Spotify.

Hele den første serie på fem afsnit er færdigproduceret, og de sidste lægges op i denne måned (januar).

Det bliver til en selvstændig kanal fra Københavns Universitet, hvor Hans Bonde fremover vil producere podcasts med andre eksperter ved afgørende idrætspolitiske nybrud.

Til grund for kanalen ligger bogen ”Med kroppen ind i kulturen” (2020):

Links til bogen: https://idraetshistorie.dk/med-kroppen-ind-i-kulturen/

Baggrunden for podcasten er Hans Bondes arbejde på at skabe et begrebsapparat, der kan gøre det muligt at forstå og navigere i nutidens internationale idrætspolitik. På globalt plan har sporten aldrig været så politiseret som i disse år. Mellemøstlige og ikke mindst saudiarabiske gigantinvesteringer i sport, boykot af russisk sport og atletaktivisme mod racisme og for LGTB+.

Især spørgsmålet om boykot af Rusland er en daglig udfordring for idrættens mange specialforbund, der konstant skal tage stilling til deltagelse af russiske dommere og ungdomsspillere, til deltagelse i stævner i Rusland eller Belarus og til Rusland deltagelse ved OL i Paris.

De centrale nye begreber er

  1. Politikmonopol: En værtsnations (FIFA/IOC) legitime ret til politisering.
  1. Overpolitisering: Værtsnationens eller nationale forbunds politisering ud over den ovenfor nævnte legitime politisering.
  2. Modpolitik: Når andre aktører, som eksempelvis nationale forbund/landshold/atleter, manifesterer legitime politiske protester mod ’overpolitisering’.

Links til artikel om det nye begrebsapparat: https://videnskab.dk/kultur-samfund/hvornaar-skal-et-landshold-handle-politisk/

Her følger en præsentation af kanalens første fem afsnit:

  1. Podcast: MODPOLITIK – Hvornår skal et landshold handle politisk?

Medvirkende: Andreas Juul Ingvartsen (interviewer) og professor Hans Bonde, Institut for Idræt og Ernæring (KU).

I udsendelsen interviewes professor Hans Bonde om hans nye begrebsapparat til at forstå sport og politik, som han er i dialog med Danmarks Idrætsforbund og Dansk Boldspil-Union om. Hovedeksemplet er VM i Qatar, hvor det danske fodboldlandshold kollapsede sportsligt blandt andet på grund af en forfejlet idrætspolitisk strategi. Værtsnationen for en sportslig megaevent tildeles et ”politikmonopol”, hvad angår især åbningsceremoni, åbningstale og æresloge. Atleter skal generelt ikke politisere, med mindre det er udtryk for en ”modpolitik”, der er kritisk vendt mod værtsnationens forsøg på at gøre dem til reklamesøjler for nationens politiske værdier.

  • Podcast: Dansk idræts politiske udfordringer i disse år.

Medvirkende: formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF), Hans Natorp, professor på Institut for Idræt og Ernæring (KU), Hans Bonde og Andreas Juul Ingvartsen (interviewer)

De danske idrætsorganisationer står over for hidtil uhørte krav om at tage stilling til sprængfarlige idrætspolitiske emner. De to paneldeltagere diskuterer støtten til Ukraine og forsøget på at boykotte Rusland i international idrætspolitik og landets tilbagevenden til international idræt ved OL i Paris 2024. Derudover inddrages det enorme mellemøstlige engagement i international sport og de forvridninger af idrætsstrukturen, der kan opstå heraf. Hvornår er det legitimt for DIF at politisere og hvornår ikke?

  • Podcast: De idrætspolitiske udfordringer ved mellemøstligt engagement i international elitesport

Medvirkende: seniorforsker Lars Erslev Andersen, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), professor Hans Bonde, Institut for Idræt og Ernæring (KU) og Andreas Juul Ingvartsen (interviewer)

Temaet er de mellemøstlige oliestaters engagement i international idrætspolitik. Sker det for at opnå international goodwill, for at udøve ’sportswashing, der skal vaske regimets problemer med menneskerettigheder rent, eller for at skabe nationalt engagement internt ikke mindst blandt de mellemøstlige staters ungdommen. Hvilken betydning har de saudiske investeringer i international golf, fodbold og den futuristiske fremtidsby NEOM for den international sport? Bliver den international sports rødder i det lokale, det regionale og det nationale rykket op med rode?

  • Podcast: Den kolde krig og idrætten

Medvirkende: professor Ramus Mølgaard Mariager, Saxo-instituttet (KU), professor Hans

Bonde, Institut for Idræt og Ernæring (KU) og Andreas Juul Ingvartsen (interviewer)

Var den kolde krig medvirkende til at gøre de olympiske lege til en megaevent? Forskellige idrætspolitiske highlights vendes herunder ”Blodets kamp”, vandpolokampen mellem Ungarn og Sovjetunionen ved OL i 1956, ”Miracle on Ice”, ishockeykampen mellem USA og Sovjet i 1980, Bobby Fischer som politisk skakambassadør for USA og de olympiske boykotter i 1980’ernes første halvdel. Til sidst diskuteres de danske idrætsorganisationers samarbejde med Østblokken, hvorved de anerkendte Østtyskland som stat, hvilket førte til det danske statsministeriums indgriben ved en fodboldslandskamp i pinsen 1961.

  • Podcast: De antikke og de moderne olympiske lege

Medvirkende: lektor Thomas Heine Nielsen, Saxoinstituttet (KU), professor Hans Bonde (Institut for Idræt og Ernæring (KU), og Andreas Juul Ingvartsen (interviewer)

I udsendelsen diskuteres de moderne olympiske leges inspiration fra de antikke olympiske lege. Hvilke forskelle og ligheder er der mellem de moderne og de antikke lege? I hvilken grad sammenblandede de antikke lege politik og sport? De moderne olympiske lege ser sig som en antik inspireret fredsbevægelse, men holder det? Hvordan udspilles forholdet mellem amatører og professionelle, kunstens rolle og kønnenes stilling i antikken og i nutiden?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.