DR Sporten ligger, som den har redt

 

Poul Isbak: Bokser

 

DR Sporten bliver tilsyneladende beskåret massivt som følge af den nye public service-kontrakt mellem DR og Kulturministeriet. Det er på mange måder trist. Men herfra skal det lyde: DR Sporten ligger, som den har redt – eller måske snarere som den har fortjent.

 

Ifølge aftalen beskæres sport og underholdning, mens nyheder, aktualitet, kultur og folkeoplysning styrkes (se her). Så kan det heller ikke siges tydeligere. Sport er i samme kategori som underholdning, mens kultur og folkeoplysning tilhører den forpligtende kategori public service.

 

Når den øvelse kan lykkes og på mange måder giver mening, er det fordi DR Sporten har svigtet de helt grundlæggende journalistiske principper. DR Sporten er blevet formidler af sport som underholdning, af begejstring og følelser.

 

DR Sporten har til gengæld svigtet de journalistiske principper om uafhængighed og kritisk distance.

 

Journalisterne har f.eks. ikke kunnet skjule deres begejstring, når en Tour de France start eller et Formel 1 løb i Danmark er kommet på tale. De har heller ikke stillet de kritiske spørgsmål til politikerne, fordi de ikke har den grundlæggende viden om de mest basale forhold i forbindelse med afholdelse af store sportsbegivenheder. I stedet bliver det mikrofonholderi for politikernes løsagtige myter om store økonomiske gevinster, stigende turisme og motivation for danskernes idrætsdeltagelse.

 

Bevares, DR Sporten har dækket nogle af dopingskandalerne og korruptionen i de internationale sportsforbund. Men når det gælder dansk idrætspolitik, har DR Sporten været totalt fraværende.

 

Fodboldkonflikten kunne f.eks. have givet anledning til en mere dybtgående undersøgelse af DBU og Spillerforeningen. Den blev i stedet gjort til et personspørgsmål mellem Mads Øland og Claus Bretton Meyer.

 

Det komplicerede og spændene politiske spil om en ny udlodningslov, der regulerer hele idrættens økonomi i Danmark, blev mig bekendt ikke nævnt med et eneste ord i DR Sportens nyhedsudsendelser. Forløbet kunne have givet stof til flere udgaver af idrættens ’Jersild og Spin’.

 

De to store idrætsorganisationer bruger nu hundredvis af millioner på at få flere danskere til at dyrke idræt – indtil videre uden nævneværdige resultater. Hvor har DR Sporten været i den forbindelse?

 

Listen med eksempler kunne fortsættes.

 

Helt modsat forholder det sig med kulturjournalistikken. Medieforlig, uro på Det kongelige Teater, besparelser på statens kulturbudget etc. har journalistisk bevågenhed og dækkes ganske intensivt.

 

Når DR Sporten således har svigtet den journalistiske forpligtelse, bliver det også nærliggende at anskue den på samme måde som underholdningsafdelingen. Når DR Sporten ikke på samme vis som kulturafdelingen (og hvorfor er sport ikke en del af kulturen?) forholder sig til de centrale politiske spørgsmål, så er det måske også forståeligt, at formidlingen kan overlades til de kommercielle kræfter. Om det er disse overvejelser, der ligger bag den politiske beslutning, kan man måske tvivle på. Men det burde det i det mindste.

 

Tilbage står et skrigende behov for en public service forpligtelse i forhold til den journalistiske dækning af idrætsområdet.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.